Cucu

miercuri, 18 mai 2011

Vilcabamba Urmarit

Povestea marei revolte incase, care a inceput a doua zi dupa asasinarea lui Atahualpa, a relansat mitul unui El Dorado de negasit, ascuns intr-o vale sacra. Mai multe expeditii au plecat la inceputul secolului 19, pentru a gasi tezaurul pierdut al incasilor si orasului pierdut Vilcabamba la Viega, capitala secreta a ultimilor incasi pe care multi au confundat-o cu Pactiti.
Localizarea sa exacta nu s-a descoperit niciodata. In 1911, majoritatea expertilor au cazut de acord sa identifice Choquequirao, Leaganul de Aur, situat la nord vest de Cuzco, ca fiind situl veritabil al Vilcabambei. Daca ar fi sa dam crezare traditiilor locale, aici ar fi trait dupa cucerire, Manco Inca si succesorii sai. Dar la 24 iulie arheologul Hiram Bingham, profesor la Universitatea Yale si senator de Connecticut, a desoperit incredibilul oras Machu Picchu.
El a auzit vorbindu-se despere un oras la care nu se putea ajunge, construit pe culmea unui munte de altitudine medie, de catre un indian local. Bingham spera de fapt ca acesta sa fie miticul Vilcabamba. In acest timp a aparut un semn evident: Machu Picchu arata ca nu fusese niciodata vizitat de spanioli. Si, contrar lui Vilcabamba nu fusese niciodata vizibil incendiat, asa cum se produsese cu capitala secreta a incasilor, in 1572, arsa, se stie, de armata lui Tupac Amaru.
Si astazi, localizarea acestei capitale pierduta ramane in discutie (se poarta dezbateri privind identificarea a doua situri arheologice, considerat ca fiind probabil, sediul rebelilor indieni). Primul sit a fost scos la lumina zilei in 1964 de catre exploratorul american Gene Savoy (fondator la Lima al Andean Explorers Club, consacrat cautarii de elmente permitand studiul poporului original al continentului sud-american), este unul din rarii specialisti care a visat ca s-ar putea gasi resturi arheologice importante in sanul imenselor selve amazoniene aproape neexplorate, care se intind la est (ipoteza refuzata inca de cea mai mare parte a cercetatorilor academici).
El a indendificat ruinele lui Espiritu Pampa la Vilcabamba. In 1966, Tony Morrison si Mark Howell au vizitat situl, la randul lor si au descoperit marcile evidente ale unui incendiu. Mai tarziu, diferite indicii, de natura pur arhitecturala, au relevat semnele unei influente estetice spaniole. Tigle, de natura tipic europeana, acopereau inca acoperisurile edificiilor incendiate. Dar cel mai incredibil este ca Hiram Bingham a vizitat el insusi aceste vestigii, cu cativa ani inainte de a efectua celebra sa descoperire, mai la sud. El nu a inteles, se pare, importanta complexului arheologic prins intr-un ocean verde.
Cel de-al doilea sit a fost descoperit in 1976 de arheologul peruan Edmundo Guillen, pe un vechi santier, unde a gasit ruinele unui oras anonim, ascuns in jungla, la 40 km nord de Machu Picchu, in apropiere de valea Vilcabamba. Insotit de o echipa de televiziune, el a scos la lumina zilei un oras surprinzator acoperind circa 5 km patrati. Primele sapaturi efectuate pe acest oras releveaza intrarea unei caverne in interiorul careia a exhumat un corp. Se crede ca ar fi resturile tanarului Titu Cusi.
In acest timp, facandu-se o expertiza atenta a osemintelor, s-a constatat ca in realitate, era vorba de un taietor in piatra, deoarece in jurul capului sau au fost dispuse delicat uneltele lui de munca. Misterul Vilcabamba ramane inca...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Enigme Citite