Cucu

miercuri, 18 mai 2011

Preumanoid Gasit

Resturile unui umanoid de aproximativ 7 milioane de ani, cel mai vechi reprezentant cunoscut al liniei umane cum a fost anuntat de oamenii de stiinta, au fost scoase la lumina zilei de o misiune franco-ciadiana in nordul desertic al Ciadului. El a fost botezat Omul din sahelul cindian, (Sahelarthropus tehadensis).
Este vorba de o descoperire exceptional pe care paleontologul Berbard Wood, nu a ezitat de a o califica, in revista Nature, apta de a schimba fundamental felul in care vom reconstrui arborele vietii. Fosila cuprinde un craniu aproape complet, cat si fragmente ale maxilarului inferior si trei dinti.
Craniul, gasit in iulie 2001 de Ahonta Djimdoumalbaye, de la Universitatea din NDjamena, a primit imediat numele de Toumad (speranta de viata in limba goran). Nume pe care locuitorii din desertul Djourab, locul descoperirii sale, la 800 km nord de N’Djamena, il dau noilor nascuti inainte de sezonul secetei. Toumad, indica cercetatorii, poseda “caractere primitive si derivate care permit de a-l considera ca un apropiat de ultimul stramos comun al cimpanzeilor si oamenilor, dar si ca un stramos al umanoidelor cele mai recente."
El a trait intr-un mediu compus din paduri-galerii, din zone de savana cu arbori si din preerii, mult diferite de peisajul de astazi acoperit de dune si nisip cat vezi cu ochii. Intre lac si desert, el intilnea bovine si mamifere amfibii cat si carnivore, cai, elefanti, antilope, hipopotami etc. Peste 700 de astfel de resturi diferite au fost gasite in apropierea resturilor umanoidului. Datorita lor s-a putut face datarea lui indirecta. Din nou, Africa...O intrebare ne nelinisteste: cat de vechi este omul?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Enigme Citite