Cucu

miercuri, 18 mai 2011

Francmasonii

Francmasoneria este o organizatie ai carei membri sunt infratiti prin idealuri comune de natura atat morala cat si metafizica, prin initierea conforma unui ritual comun, prin juramantul depus pe o carte sfanta (in general Biblia sau Coranul) si, in majoritatea ramificatiilor, de credinta intr-o Fiinta Suprema.
Aceasta organizatie prezenta in majoritatea tarilor cu civilizatie de origine europeana, este impartita in obediente, ele insele impartite in loji (zise si ateliere) de cate 7-50 de persoane (uneori chiar mai multe). In Romania, francmasoneria este organizata sub trei obediente: Marea Loja Nationala din Romania, majoritara, Marele Orient al Romaniei, minoritar, si alte cateva obediente mai mici, printre care unele, deschise si femeilor (de exemplu Dreptul Uman din Romania). De notat ca nu toate aceste obediente se recunosc reciproc.
Mircea Eliade considera ca se poate mai degraba vorbi despre o mentalitate francmasonica care depaseste cadrul strict al obedientelor.
Cuvintele francmasonfrancmasonerie sunt forma romaneasca a cuvintelor englez free mason, francez franc maçon sau germanfrei Maurer care inseamna "liber zidar" si reprezinta o mostenire a uneia din radacinile francmasoneriei: breasla zidarilor care cladeau biserici, bazilici si catedrale in Evul mediu.
Potrivit lucrarii The New Encyclopedia Britannica, Francmasoneria este cea mai vasta societate secreta din lume, raspândindu-se mai cu seama datorita extinderii Imperiului Britanic, in secolul al XIX-lea (mai corect spus ar fi insa societate discreta).
Insa definitia data de masonii insisi Francmasoneriei este: O asociatie de oameni liberi si de bune moravuri care conlucreaza pentru binele si progresul societatii prin perfectionarea morala si intelectuala a membrilor sai. O data cu relativ recenta introducere a invatamantului laic gratuit in statele moderne democratice putem intelege scopul francmasoneriei ca fiind partial implinit, dar inca in desfasurare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Enigme Citite